Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Igyekszünk minden ügyfelünk egyedi igényeihez alkalmazkodni. Minden embernek más a családtörténete, és máshol tart annak felfedezésének folyamatában. Van, hogy több doboznyi családi emlék segíti a munkánkat, és van, hogy csak egyetlen név. Ennek ellenére igyekeztünk olyan csomagokat összeállítani, amelyek a legtöbbeknek megfelelhetnek - az anyagi lehetőségeket és az időbeli szükségleteket is figyelembe véve, - de ha mégsem, akkor egyedi csomagösszeállításra is van lehetőség.
Előfordul, hogy valakiről semmilyen adat nem maradt fenn, mert például megsemmisültek a dokumentumok, vagy olyan adatvédelmi szabályok vonatkoznak rá, amelyek nem engedik a betekintést. De mivel párhuzamosan több adatbázisban, többféle módszerrel is kutatunk, így van rá esély, hogy annyi felmenőt megtaláljunk, amennyit csak lehetséges.
1895-ben vezették be hivatalosan az állami anyakönyvezést. Magyarországi egyházi anyakönyvek azonban már korábban is léteztek, a 16. századtól egyes helyeken már feljegyezték a megkeresztelteket egy könyvbe, azonban csak a 18. században vált országos szinten kötelezővé. A magyar hírlapok és újságok hivatalos bejegyzései, cikkei pedig szintén a 18. századtól kereshetőek vissza.
Ebben a szakmában, ha félretesszük azt, hogy mennyire komplex tudásra, logikára, problémamegoldó képességre, tapasztalatra van szükség, akkor az időigényesség indokolja leginkább a költségeket. Egy-egy anyakönyvi bejegyzés felkutatása, még ha digitalizálva is van, gyakran napokat vesz igénybe, hiszen egy hatalmas könyvben, ahol oldalanként 1, 2 vagy akár 30 bejegyzés is található, mind egyesével kell végignézni. Ezért ez egy nagyon monoton, hosszútávú koncentrációt, odafigyelést igénylő feladat. Az egyes projektek tervezése, szervezése, adminisztrációja mellett olyan költségek is felmerülnek, mint az adatbázisokra való előfizetések, a levéltárakba utazás, akár vidékre, vagy külföldre.
Egy-egy anyakönyvi bejegyzés felkutatása, gyakran napokat vesz igénybe, hiszen egy hatalmas könyvben, ahol oldalanként 1, 2 vagy akár 30 bejegyzés is található, mind egyesével kell végignézni. Az egyes projektek tervezése, szervezése, adminisztrációja mellett, olyan feladatok is felmerülhetnek, mint a levéltárakba való utazás, akár vidékre, vagy külföldre, egy családfaposzter megszerkesztése, az adatok felvitele egyesével a rendszerbe, azok kielemzése, majd egy esztétikailag szép formába rendezése, esetleg egy egész könyv megszerkesztése önmagában sem egy pár órás feladat. De az igényeknek megfelelően, minden megbízás elején előre jelezzük, hogy mennyi időre lesz szükségünk a teljesítéshez. Az alap csomagunkat úgy állítottuk össze, hogy viszonylag rövid idő alatt is el tudjunk készülni a legalapvetőbb családfakutatási feladatokkal.
A DNS kutatás egy különálló szakterület az orvostudományon belül. Viszont mivel már mindenki számára elérhetőek a népszerű DNS elemzések, és egyre nagyobb adatbázisok állnak e mögött, olyan esetekben ajánlott bevonni a családfakutatásba, amikor valaki ki szeretné deríteni, hogy valójában kik a vérszerinti rokonai, esetleg élő leszármazókat keresnek. Tudni kell azonban, hogy a DNS tesztek eredményei valószínűséget és nem bizonyosságot mutatnak ki, azonban szívesen adunk tanácsot, hogy melyik cégnél érdemes elvégezni, és aztán milyen adatok segítik a mi kutatásunkat.
Ez leginkább attól függ, hogy mennyi információ áll rendelkezésre. Tudjuk-e a nevét, hol élt, mi történt vele? Állami szerveknél érdemes lehet érdeklődni, de ha semmi támpontunk nincs, ilyenkor a DNS vizsgálat is hozhat új lehetőségeket.
Minden esetben elvégzünk egy előkutatást, hogy lássuk, el tudunk-e indulni a meglévő információkkal. Küldje el nekünk a legkorábbi ismert ősök személyes adatai közül az összeset, aminek birtokában van. Ha nem elegendő, akkor tanácsot adunk, hogy esetlegesen hogy és hol lehetne több adathoz jutni. Csak azután kötjük meg a szerződést, ha megbizonyosodtunk arról, hogy fogunk találni is valamit.
Az állami anyakönyvezés később indult el, mint az egyházi. Ezért a minél korábbi ősök feltárására leginkább egyházi anyakönyvek által van lehetőség. Nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a munkát, ha tudjuk, hogy hol érdemes keresni. Ez alapján fogjuk tudni összeállítani, hogy milyen adatbázisokra van szükségünk a családfa felállításához.
Az egyházi és állami anyakönyveket tartalmazókon kívül olyan adatbázisokat is használunk, amelyek archivált újságokat, folyóiratokat tartalmaznak, szakmai és történeti kiadványokat, vagy például büntetővégrehajtással kapcsolatos, esetleg háborús feljegyzéseket. Szükség szerint minden olyan adatbázist használunk, amely feltehetően hiteles adatokkal szolgál. Szerencsére egyre több ilyen van, az adatbázisok is egyre bővülnek, mi pedig folyamatosan keressük az új lehetőségeket.
Általában elég, ha tudjuk a legkorábbi ismert ősök személyes adatait. Az a legjobb, ha tisztában vagyunk a nevével, születési helyével és idejével, esetleg elhalálozásának helyével, idejével. De minél több az információ, annál jobb. A családi mítoszok, legendák is gyakran tudnak segíteni, ezért minket minden érdekel. Érdemes a többi családtagnál is érdeklődni, hátha hozzá tudnak tenni néhány adatot.
Természetesen. A nagyobb öszegű megrendelések esetén általában meghatározásra kerül az előleg, amely a munka megkezdéséhez szükséges, majd lehetőség van a hátralévő összeget egyenlő részletekben minden hónap végén kifizetni, ameddig a megbízás tart.