A Schwarz lányok és férjeik

Ezek a képek közel egy évszázada készültek. Rajtuk a Schwarz lánytestvérek és a férjeik, akik szintén testvérek voltak.

Miklós és László áldozatai voltak a második világháborúnak. Élő leszármazottakról egyelőre nem tudunk, de a kutatás még folyamatban van.

A fotók nagyon értékesek és sok információval szolgálnak a családtörténet szempontjából, ezért kiemelten fontos, hogy digitalizáljuk őket, mielőtt szó szerint fizikailag is szertefoszlanak az emlékek.

A fotó nem csak egy embert ábrázol, hanem egy tekintetet, egy kisugárzást, azokat a vonásokat, amelyeket örököltek a felmenőiktől és amelyeket a talán a ma élő rokonok is felismernek, ezáltal kapcsolatot teremtve az élők és holtak között, közelebb kerülve hozzájuk, illetve saját magunk megismeréséhez.

Egy fénykép árulkodik az adott személy anyagi helyzetéről, az ízléséről, az akkori divatról, egy életmódról, egy hobbiról. De a fotóművész tehetségéről és technikájáról is. A fotóműhely vagy a képeslap felirata alapján az előfordulásuk, lakóhelyük helyszínére következtethetünk.

Nem utolsó sorban a fotók hátulján – ha szerencsénk van – elcsípünk egy rövid üzenetet, egy apró és őszinte részletet a fotón szereplő egyén személyes kézírásával, amely nem csak személyiségének egyes vonásairól, íráskészségéről, de a családi kapcsolatairól is sok mindent elmond.